Interactieve Installatie

INTERACTIEVE INSTALLATIE


robert, pennekamp, schilderij, beeld, installatie, interactief, kamerscherm, rood, geel, hout, recycle, duurzaam, rijdend
interactief schilderij, 200 * 200 cm, inklapbaar, Robert Pennekamp.

robert, pennekamp, schilderij, beeld, installatie, interactief, kamerscherm, rood, geel, hout, recycle, duurzaam, rijdend
Interactief schilderij, 200 * 200 cm, hout, Robert Pennekamp.

De interactieve installatie “Als je niks doet gebeurt er niets” is onderdeel van de tentoonstelling In Vervoering; Interactieve installaties en experiment. Dit is kunst waar je aan mag zitten. De meeste kunst is namelijk alleen om naar te kijken. Dit valt of staat met je eigen speeurtocht, uitproberen en onderzoeken. Je mag overal aankomen.

De titels geven een aanwijzing van hoe je de installatie zou kunnen bekijken. In de expositie zijn onderstaande beelden, c.q. onderdelen van de installatie te zien:
– Free Liberation – Gratis bevrijding
– Good course of dreams – Goede dromen
– When shit hits the fan – Stront aan de knikker
– Idea box – Ideeënbus
– Numbers for succes – Nummertjes voor succes
– Meetingpoint for explanation – Meetingpoint voor uitleg
– Working for you – Het werkt voor u
– Dada toe socks – Dada teensokken

De installatie werkt op sensoren. De sensoren sturen licht, geluid en roterende onderdelen aan. Verder zitten er hendels, gaten, deurtjes, touwtjes, instrumenten, doosjes, kistjes, nummerrtjessystemen, beveiligingscamera’s aan, waardoor er van alles zou kunnen gebeuren.

Twee rijdende kamerschermen met daaraan hangende kisten. Kisten met gaten, waar je je handen of voeten in kan steken of op kan gaan staan. Daaromheen staan een soort beelden of torens die met elkaar in verbinding staan met houten balken. Daar hangen ook objecten aan. Je kan er hoofden, voeten, armen, handen in ontdekken. Deze beelden zijn in hout uitgezaagd. Een van de wanden is een soort schandpaal; je kan je hoofd en je handen erdoor steken. Je kan je jas ophangen. Je kan op een drumstel slaan. Er liggen letters, er zijn hendels die je kan bedienen. Talloze mogelijkheden.

Maar waarom zou je je hand, je hoofd of je voet er in steken ? En dan, als je dat dan zou doen…. waarom ?

“Als je niets doet gebeurt er niks” is eigenlijk een soort van zelfportret. Jij bent zelf de baas in je eigen leven. Mijn boodschap, levensfilosofie zit in deze installatie verwerkt. Ergens beginnen en Gewoon doen. Als jij niet weet wat je (met je leven) wil, weet een ander wel wat hij met jou wil of kan doen. En dat is wat mij eigenlijk bezighoudt er zijn zoveel leuke dingen in het leven, zoveel mogelijkheden…. Je kan ze allemaal onderzoeken. De koppen en hoofden, die in de installatie zijn verwerkt, staan voor de mensen in de wereld die van alles van je willen. Ze willen je misschien wel van jouw eigen levenspad afbrengen en proberen je te verleiden… of leggen je regels op. Verwachten dingen van je, omdat het zo hoort… Ze houden je in de gaten en ze bemoeien zich overal mee. Dat geeft drukte, chaos, moeten en stress…

Rood is de kleur van liefde, lijden, feest, vreugde, strijd, agressie, bloed, emotie. Oranje is de kleur van warmte, rijkdom en erotiek. Roze is de kleur van blijdschap. Geel wordt veel gebruikt in de reclame en heeft een signaalfunctie, maar doet ook denken aan de zon, een ei en veelzijdigheid. Mensen die houden van de kleur geel zijn uit op kennis, geestelijk levendig en reislustig. De felle kleuren werken bijna afstotend, ze zijn een beetje te opdringerig. Het nodigt mensen niet uit om alles rustig te onderzoeken. De kleuren zijn opdringerig; ze willen wat van je. Het is geassocieerd op de samenleving, waarin je ook van alles moet. Je wordt gevraagd of ongevraagd lastig gevallen met reclame, regels, sociaal gedrag, beveiligings en informatie systemen.

voor een impressie:
Interactieve Installatie “Als je niets doet gebeurt er niks”, Kunstencentrum Kadmium Delft 2011.

Auteur: robertpennekamp

Robert Pennekamp: beeldend kunstenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.