Vincent van Gogh; Art Keukenhof in het Oosterpark

Ja hoor hij staat er tussen; As daft as a brush,… mijn visie van Vincent van Gogh. het is inmiddels de derde keer dat ik door Ansel Sandberg gevraagd ben om mee te doen met buitenbeelden in de Keukenhof. Ik ben dus eens goed gaan nadenken, wat kan ik met Vincent van Gogh. Gewoon totaal iemand anders qua stijl van schilderen dan ik zelf. Ik vind het bijzonder werk, maar ik maak geheel wat anders. Maar het is Vincent van Gogh jaar. Maar dat is dan ook meteen de uitdaging. Waar staat Vincent van Gogh om bekend? Hij is schilder, hakte zijn oor af. Kon van zijn kunst absoluut niet leven, heeft nooit een schilderij verkocht. Dat was wat ik van hem wist. Maar ook dat zijn brieven mij meer aanspraken dan zijn schilderijen. Dat heb ik als uitgangspunt genomen. Als je verder gaat zoeken hoe dat nu zit met zijn oor, blijkt blijkt dat daar verschillende versies van zijn… en verder ook nog het verhaal dat ie zelfmoord heeft gepleegd of vermoord was.. Op Wikipedia kom je dingen tegen maar ook op andere websites. Mijn concept. Wat zou Vincent van Gogh nu doen om beroemd te worden. Selfies maken en ze op facebook zetten. Als je kijkt hoeveel zelfportretten Vincent van Gogh maakte een stuk om 20. Best veel vind ik.

Hoe zit dat nou met dat afgehakte oor?
Van Gogh huurde het “gele huis”, schilderde het indrukwekkende Nachtcafé en verwerkte uitzonderlijke motieven van oogst, wijngaard en cipressen. Op 23 oktober 1888 kwam Paul Gauguin bij hem logeren, maar nauwelijks twee maanden later volgde de breuk, tijdens een hoog oplopende ruzie over de plaatselijke cafébazin. Bovendien waren ze verliefd op haar zodat ze haar al vele malen geschilderd hadden. Van Gogh haalde met zijn scheermes uit naar Gauguin, die zich nog net kon verweren, maar Van Gogh sneed per ongeluk zijn eigen oorlel af. Anderen beweren dat hij zelf uit eigen kracht een stuk van zijn oor sneed en dat de tinnitus waaraan hij leed hier de aanleiding toe was.

De Duitse kunsthistorici Hans Kaufmann en Rita Wildegans onderzochten gedurende tien jaar politierapporten, getuigenverklaringen en brieven van de beide schilders. Volgens hen zou Paul Gauguin van plan zijn geweest het gele huis in Arles na een verblijf van twee maanden te verlaten. Van Gogh zou hem boos achterna de straat op zijn gelopen, waarop een ruzie zou zijn ontstaan en Gauguin uithaalde met zijn degen en daarmee een deel van Van Goghs oor afhieuw.

Daarna zouden ze hebben afgesproken hierover te zwijgen: Gauguin om strafvervolging wegens het toebrengen van letsel te ontlopen en Van Gogh om de vriendschap te behouden. Vervolgens zou Van Gogh zijn oorlel aan een prostituee hebben gegeven en terug naar huis zijn gegaan.

De Duitse kunstwetenschappers vinden steun voor hun stelling in de laatste brief van Van Gogh aan Gauguin. Daarin schreef hij: “Jij bent stil, ik zal het ook zijn.” Ook in brieven aan zijn broer Theo menen zij impliciete verwijzingen naar het incident te kunnen herkennen. In 2008 publiceerden zij hun bevindingen in een boek (zie onder Literatuur) Curator Leo Jansen van het Van Gogh Museum wijst hun conclusie af. De aangevoerde bewijzen zijn voor een groot deel uit hun verband getrokken

Waarom zo gek als een deur ?
Nou ik kwam dit tegen: De relatie tussen Vincent en Theo kwam enige tijd onder druk te staan toen bleek dat Vincent voortdurend met Jan en alleman ruzie maakte. Pas tegen het eind van Vincents verblijf knapte de relatie weer op en kregen de broers weer een zeer innige band. Ook gedurende deze periode werkte Vincent onvermoeibaar hard ten koste van zijn gezondheid.

En hoe zit het nou met die zelfmoord?
Algemeen wordt aangenomen dat Van Gogh zichzelf op 27 juli 1890, 37 jaar oud, in de borst verwondde met een pistool. Hij wilde zichzelf door het hart schieten, maar maakte een klassieke fout door te denken dat het hart zich ter hoogte van de linkertepel bevindt. Daardoor stierf hij pas op 29 juli aan inwendige bloedingen, met Theo aan zijn zijde.

De Amerikaanse kunstkenners Steven Naifeh en Gregory White Smith, die tien jaar onderzoek naar de schilder hebben gedaan, concluderen echter in hun biografie Van Gogh: The Life (oktober 2011) dat Van Gogh mogelijk geen suïcide heeft gepleegd, maar dat het dodelijke schot kan zijn gelost tijdens een onduidelijk voorval waarbij twee jongens betrokken waren. Zij wijzen er in dit verband op dat het vuurwapen nooit is gevonden. Alhoewel vooralsnog nog steeds wordt uitgegaan van zelfdoding, kan het nieuwe scenario uit de biografie ook niet worden uitgesloten, omdat de omstandigheden die tot Van Goghs dood leidden nooit helemaal zijn opgehelderd.

Dus binnenkort te zien op de Keukenhof; As daft as a brush (Zo gek als een deur)… mijn opvatting van Van Gogh. Ik wil liever geld voor mijn kunst terwijl ik leef…(maar ja, ook dat heb je niet altijd voor het zeggen…).
Meer info over de kunst en de beelden ook op de site van de Keukenhof zelf.
Onderstaande foto is genomen in het Oosterpark, in de Oosterparkbuurt in Amsterdam Oost. Ik ben benieuwd hoe Vincent van Gogh zal zijn tussen de tulpen. Als je hem tegenkomt, maak dat een foto van jullie samen en post hem op socialemedia. Ik ben heel benieuwd.

vincent van gogh / Robert Pennekamp

vincent van gogh robert pennekamp
vincent van Gogh by Robert Pennekamp; As daft as a brush

vincent van Gogh by Robert Pennekamp; As daft as a brush
vincent van Gogh by Robert Pennekamp; As daft as a brush

Auteur: robertpennekamp

Robert Pennekamp: beeldend kunstenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.